Не пропустіть момент: коли викопувати моркву і буряк, щоб вони довше збереглися?

Городникам на замітку!

Час збирання коренеплодів залежить від кількох чинників:

  • сорту;
  • клімату;
  • погоди;
  • зовнішнього вигляду.

Основне правило збирання врожаю моркви й буряка - викопувати їх слід відразу ж після того, як вони дозріли.

Якщо зробити це раніше або пізніше, то коренеплоди не наберуть або втратять соковитість, втратять частину поживних речовин, і, якщо їх серйозно перетримати, почнуть тріскатися - в результаті отримаємо менш смачний і не такий вже й корисний овоч.

Як зрозуміти, що морква дозріла і можна копати буряк? 

 

Орієнтуйтеся на сорт

Залежно від термінів дозрівання морква і буряк бувають ранні, середньостиглі та пізні (пізньостиглі). Ранні сорти, як правило, прибирають раніше за всіх, можна вже в червні. Середньостиглі - наприкінці серпня-початку вересня, пізні - починаючи з кінця вересня.

Найкраще взимку зберігаються саме пізні сорти - якщо дотримуватися всіх умов зберігання, то вони спокійно «доживуть» до нового врожаю.

Клімат

Від клімату також залежить час збирання. Наприклад, у середній кліматичній зоні пізні сорти прибирають наприкінці вересня, у північних регіонах - на місяць раніше, а в південних, навпаки - десь аж у середині жовтня.

Погода

Досвідчені городники радять прибирати моркву і буряк, коли t буде близько 5°C - тоді вони припиняють рости.  Але - до перших заморозків, інакше плоди почнуть загнивати й будуть погано зберігатися.

Зовнішній вигляд

Орієнтуйтеся також за зовнішнім виглядом коренеплодів: якщо нижнє листя почало сохнути й жовтіти - можна викопувати. До речі, ця ознака найточніше вказує на терміни.

Як правильно викопати моркву і буряк? 

Щоб овочі довше пролежали, також важливо їх правильно зібрати. Ось як це зробити:

  • копати коренеплоди потрібно в суху погоду, ліпше ввечері - морквина і буряк удень накопичують цукор, а вночі його витрачають, тому ввечері вони будуть солодшими;
  • вибирати овочі можна руками, але якщо ґрунт щільний, то потрібно підкопати спочатку вилами;
  • бадилля потрібно видалити відразу - викрутити руками або обрізати, інакше коренеплоди почнуть в'янути, овочам потрібно дати обсохнути годину дві, а потім очистити від землі руками.

Потім моркву і буряк потрібно розкласти в темному, але провітрюваному приміщенні на добу, а потім вже відправляти в льох.

 

На зимівлю кладіть великі та щільні плоди, без ушкоджень або хвороб і, звісно, не підгнилі. Дрібні овочі, криві та пошкоджені переробіть або з'їжте найближчим часом.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень