Обмежена придатність під час війни: що це значить для призовника?

Де і як вони можуть проходити службу під час воєнного стану

Проходження медкомісії є обов’язковою умовою для усіх військовозобов’язаних. Саме медична комісія вирішує, чи придатна людина до служби в армії.

Придатність під час мобілізації

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК (військово-лікарська комісія) виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

  • придатний до військової служби;
  • тимчасово непридатний до військової служби (з указанням дати повторного огляду);
  • обмежено придатний до військової служби.

Що означає обмежено придатний?

Обмежена придатність у воєнний стан – це непридатність до служби у мирний час і це зовсім не значить, що військовозобов’язаний має відстрочку від служби в армії.

Особи з обмеженою придатністю можуть служити в умовах воєнного стану, тому їх можуть мобілізувати.

У мирний час є досить широкий перелік хвороб, які роблять людину непридатною до служби. Проте в умовах воєнного стану цей список значно звужується.

Особи, що визнані обмежено придатними до військової служби, не можуть служити, зокрема, у десантних військах, плавскладі, морській піхоті і в спецспорудах.

Водночас вони придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах тощо.

Тобто вас не можуть направити в бойову частину на передову, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військкоматі.

Саме під час проходження медичної комісії вказується, які види служби та воєнні роботи протипоказані людині з обмеженою придатністю. Це залежить і від фізичного стану здоров’я, і від військової спеціальності, займаної посади, віку та роботи військовозобов’язаного.

Отже, якщо почнеться 4-та хвиля мобілізації, вас направлять на медкомісію (ВЛК), де повинні будуть видати копію постанови, з переліком тих робіт і видів служби, які вам протипоказані за станом здоров’я.

До речі, раніше ми розповідали, що саме перевіряють при медогляді призовника.

А ще - які зараз вимоги до бійців різних родів військ.

Джерело: Факти ICTV

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень