Поминальні дні: коли йти на кладовище та що робити

У ці дні не варто сумувати, але й галасувати не можна

У першу неділю після Великодня заведено згадувати померлих родичів та ходити на цвинтар.

У народі поминальні дні називають Проводами, Червоною Гіркою, Гробками. Церковна назва – Радониця або Батьківський день. Залежно від традицій у різних регіонах, дати поминальних днів відрізняються.

Червона Гірка або Фоміна неділя в народному календарі припадає на наступну неділю після Великодня. Цього року – 1 травня.

 

Проводи відзначають у понеділок – 2 травня.

 

День поминання у церковній традиції (ред. – Радониця) завжди випадає на 9 день після свята Великодня, цього року – 3 травня.

Що потрібно робити у поминальні дні

У ці дні заведено приходити на цвинтар і залишати біля могил рідних шматочок освяченої паски, великоднє яйце, запалену свічку.

Слово «радониця» походить від слова «радість», що пов'язано зі світлим чудом воскресіння Ісуса Христа та перемоги життя над смертю.

Тож у цей день не можна сумувати. Втім, від гучних розмов і сміху варто утриматися.

На Радоницю моляться за упокій душі людей, яких вже немає з нами. У церквах проходить поминальна служба, можна замовити панахиду за померлим.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень