Туалетний папір «заміняють»: з чого роблять магазинну ковбасу. Відповідь здивує

Експерти зазначають, що туалетний папір - це надто дорого, є варіанти дешевші

Експерт із якості продуктів Максим Несміянов в ефірі «Сніданку з 1+1» наголошує на тому, що потрібно завжди звертати увагу на склад ковбаси, прописаній на упаковці. За його словами, виробники завжди мають прописувати відсоткову кількість м'яса у складі готового продукту.

Крім того, він наголошує, що важливо звертати увагу на те, якого ґатунку ковбаса, адже ковбаса вищого ґатунку згідно з ДСТУ має складатись на 100% із м'яса.

Водночас згідно за стандартами, в ковбасі першого ґатунку допускається вміст м'яса не менше ніж 70%.

 

30% складу такої ковбаси займають соя, крохмаль та надмірна вологість (вода).

 

Крім того, виробники додають так зване ММО - м’ясо механічного обвалювання (перемелені кістки, хрящі та шкіра. У другому сорті цього ще більше).

Доктор технічних наук, професор і декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко зазначає, що деякі недобросовісні виробники додають до складу ковбаси більше ММО, ніж встановлені нормами 10% від загального складу.

З чого має складатись варена ковбаса

За її словами, до складу вареної ковбаси повинні входити наступні інгредієнти:

  • м'ясо - 90%;
  • яйця;
  • сухе молоко;
  • сіль;
  • спеції;
  • нітрит натрію.

З чого має складатись сирокопчена ковбаса

Лариса Баль-Прилипко наголошує на тому, що сирокопчена ковбаса повинна мати наступний склад:

  • М'ясо: головним складовим елементом є якісне м'ясо, таке як свинина, яловичина чи курятина. Деякі види ковбаси можуть містити комбінацію цих видів м'яса.
  • Сало: для додання соковитості та м'якості, до складу ковбаси може входити сало.
  • Сіль та спеції: для покращення смаку та аромату додають сіль та різні спеції. Це може включати чорний перець, паприку, кмин, часник тощо.
  • Нітрит натрію: деякі ковбаси містять консерванти та антиоксиданти для збереження свіжості та тривалості зберігання.

Ці складові можуть варіюватися залежно від рецептури та виробника, але вони є загальними для багатьох видів сирокопченої ковбаси.

Чи додають у ковбасу туалетний папір

Ведучий програми «Життя без обману» Олексій Душка прокоментував популярне твердження про те, що в склад ковбаси нібито додають туалетний папір. За його словами, це дорогий інгредієнт і його використовувати економічно невигідно, адже така ковбаса буде коштувати значно дорожче.

Однак, недобросовісні виробники додають до складу ковбаси чималу кількість води.

— Якщо раніше води треба було додавати 20-30%, а деякі чесні виробники та досі так роблять, то ті виробники, які товаришують із хімією, додають 50%, а то навіть і 70% води.

 

І все за допомогою чарівних двох порошечків. І називаються вони каррагінан і харчові фосфати (Е-407), для того, щоб утримати воду у ковбасі. В результаті виходить жиле. Їсти його можна.

 

Але врахуйте, що ви витрачаєте 70% своїх коштів на жиле і лише 30 на м'ясо, - наголошує Олексій Душка.

Джерело: Главред

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень