В українських банках з'явилися пошкоджені купюри: що потрібно знати клієнтам (ФОТО)

Чи варто хвилюватися?

У деяких українських банках з'явились пошкоджені купюри. Гроші були пошкоджені навмисне, використовувати їх після цього не можна. Про умисне пошкодження купюр повідомила виконувач обов'язків директора Департаменту грошового обігу НБУ Оксана Галиць.

Проте клієнтам цих банків не треба турбуватися: пошкоджені банкноти будуть вилучені з обігу та нікому до рук не потраплять.

 

Гроші пошкодили банкіри навмисне і навіть мали на це дозвіл керівництва Нацбанку України.

Річ у тім, що ще наприкінці 2021 року, коли чутки про майбутню війну стали топовою темою не лише в «кухонних» розмовах українців, а й у нарадах чиновників, Нацбанк вжив заходів для збереження грошових ресурсів України. Пошкодження купюр не дозволило б ворогові заволодіти готівкою, яка зберігається в банках. Такі заходи були передбачені на випадок окупації місцевості, де розташований банк.

Звичайно, найбільш прийнятним було б вивезти наявну в банках готівку на територію, підконтрольну Україні. Однак в умовах, коли розвиток подій не піддавався прогнозу навіть на годину-дві, можна було не встигнути з вивезенням валюти.

Так виглядають пошкоджені гривні

Отже, щоб гроші не дісталися ворогу, НБУ дав деяким банкам право на навмисне псування валюти. Такий дозвіл отримали десять українських банків, і три з них були змушені вжити таких заходів, розповіла Оксана Галиць.

- Враховуючи можливість проведення бойових дій або їхню можливу загрозу, Національний банк рекомендував банкам у разі неможливості вивезти готівку зі своїх відділень здійснити їх пошкодження, щоб привести банкноти в неплатіжний стан, - розповіла Галиць.

Водночас вона не повідомила, які саме банки були змушені скористатися цим дозволом, скільки грошей було пошкоджено, в якій валюті та яким чином.

Джерело: biz.today

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень