«Гонка на виживання», - світові ЗМІ зробили прогноз щодо долі українських біженців

У фокусі міжнародних видань становище українських біженців у різних країнах Європи та можливі обмеження

Українці втікають у Польщу від війни у березні 2022 року

Міграційна політика ЄС може перетворити життя українців у країнах Європи на гонку на виживання, переконана старша наукова співробітниця Столичного університету Осло та доцентка Університету Осло Вільде Хернес, чий погляд на ситуацію публікує Politico і про який пише Еспресо.

Чимало людей переконані, що українські біженці побачили здебільшого краще ставлення до себе, аніж інші шукачі захисту.

Як нагадує авторка матеріалу, під час міграційної кризи 2015-2016 років, коли більшість європейських країн зіткнулися з величезним збільшенням кількості шукачів захисту, ЄС намагався знайти єдиний підхід.

Деякі дослідження характеризують цей період як «гонку на виживання», коли європейські країни запроваджували більш обмежувальну політику щодо надання притулку, імміграції та інтеграції, ніби змагаючись за те, щоб стати найменш привабливим місцем призначення для тих, хто досягає їхніх кордонів.

Натомість в лютому 2022 року вони відреагували на ситуацію набагато більш згуртовано.

І найголовніше – вони активували Директиву ЄС про тимчасовий захист (TPD), яка надає тимчасовий, але негайний захист переміщеним особам з країн, що не є членами ЄС, – наголошує Хернес. – Однак важливо зазначити, що члени ЄС мають велику свободу дій у застосуванні цієї директиви, і що деякі європейські країни, такі як Данія, Норвегія та Велика Британія, не зобов'язані її виконувати.

Виявляється, Європа була одночасно і більш щедрою, і більш обмежувальною щодо цієї групи мігрантів. З одного боку, запровадження колективних тимчасових дозволів полегшило українцям шлях до захисту.

 

У деяких країнах вони навіть отримали винятки з існуючої обмежувальної політики, – пояснює Вільде Хернес. 

 

– З іншого боку, «тимчасовий» аспект цих дозволів на захист призвів до того, що українські біженці отримали обмеженіший доступ до певних прав і послуг, таких як менша кількість інтеграційних заходів, менша фінансова допомога і відсутність можливості отримати дозвіл на постійне проживання".

Наприклад, розглядаючи перебування українців у країнах Європи через призму тимчасового характеру, деякі приймаючі сторони не забезпечили їм права і доступ до мовної підготовки або до регулярних інтеграційних заходів, на які мають право інші біженці. І хоча більшість країн надали їм подібний доступ до послуг охорони здоров'я, дослідження виявило, що Швеція обмежила ці права лише наданням невідкладної медичної допомоги.

Щобільше, час, який українці витрачають на отримання дозволу на тимчасовий захист, не зараховується до мінімальних вимог для отримання посвідки на постійне проживання.

Таким чином, хоча в деяких сферах спостерігається загальна тенденція до більш ліберальної політики щодо українських біженців, в інших ця група фактично стикається з посиленням обмежень, – зазначає науковиця.

 

На думку Вільде Хернес, одним із найактуальніших питань є те, чи продовжать ці країни дотримуватися своєї відносно уніфікованої відповіді щодо типу дозволів, які отримують українці, чи навпаки – віддадуть перевагу запровадженню різних національних дозволів з ще більш диференційованими правами.

Якщо останнє виявиться правдою, ми цілком можемо стати свідками нової «гонки на виживання» щодо політики стосовно українських біженців, оскільки країни можуть знову спробувати не ставати привабливими для них пунктами призначення, – каже вона. 

 

– І хоча досі було напрочуд мало дискусій щодо проблем прийому українських біженців в інших країнах, солідарність Європи може бути піддана випробуванню, коли термін дії цих тимчасових дозволів закінчиться у 2025 році – якщо не раніше.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень